Yabancıların Taşınmaz Mal Edinme Prosedürü

Kuzey Kıbrıs'ta yabancıların mal alması için izlenmesi gereken yasal prosedürler şu şekildedir:


1. İçişleri Bakanlığı'na başvurun: Yabancı uyruklu kişiler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na başvurarak Bakanlar Kurulu'ndan onay almak suretiyle taşınmaz mal satın alabilirler.

2. Tapu ve Kadastro Dairesi'nden kontrol: Satın alınacak olan taşınmaz mal üzerinde, ipotek, haciz v.b. bir kısıtlama olup olmadığı ve taşınmazın satışına engel herhangi bir kişisel beyan veya durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar mutlaka ilgili Tapu ve Kadastro Dairesi'nden kontrol edilmelidir.

3. Sözleşme yer aldırması: Mal sahibi ile alıcı arasında yapılacak sözleşmede yer alan hususlarla ilgili yasal hakların korunabilmesi için, sözleşmenin kayıtlı bir Noter ofisinde tasdik edilmesi ve sözleşme imzalanmadan önce bir avukatlık ofisinden yasal görüş alınması veya sözleşmeyi bir hukuk firmasına yaptırmak önerilmektedir.

4. Taraflar arasında hukuka uygunluk olması: Taşınmaz mal ile ilgili, taraflar arasında ihtilaf olması halinde, durumun adli makamlara yasal ve sağlıklı koşullarda aktarılabilmesinin ve alıcının herhangi bir mağduriyete uğramamasının, ancak ve ancak doğru, kapsamlı ve yasal bir şekilde yapılmış olan ve ilgili Tapu Dairesi’ne kaydı yapılmış olan sözleşme ile mümkün olabileceği unutulmamalıdır.


Kaynaklar:

[1] http://icisleri.gov.ct.tr/KURUL-KOM%C4%B0SYON-VE-B%C4%B0R%C4%B0MLER/Ta%C5%9F%C4%B1nmaz-Mal-Birimi

[2] https://ktimb.org/yabancilarin-kktcde-tasinmaz-mal-edinme-kosullari/

[3] https://pio.mfa.gov.ct.tr/yabancilar-icin/

[4] https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/371855/aihm-kararlari-cercevesinde-kktcde-tasinmaz-mal-mulkiyeti